torstai 26. maaliskuuta 2009

Kesää vieläkin odotellessa...


Tätä katselevat ehkä ovatkin jo huomanneet, minä olen sitä mieltä että TP52:set on hienoja veneitä. Mutta sama koskee GP42:ia; kuvassa Farrin GP42 "Near Miss".

Mutta ihailut sikseen; pointti tässä on tuo ison trimmi. High performance fokkaveneissä isot ovat latistuneet tosi paljon, lisäksi power kryssillä puomi on tuulenpuolella jopa niin että vielä alin latta osoittaa joskus yli keskilinjan. AMP:n kevään koulutuspäivillä WB:n Mikko kävi tätä asiaa läpi ja totesi että näillä veneillä fokka tuottaa 85% eteenpäin vievästä voimasta. Ison tehtävä on siten muuttunut huomattavasti. Mitä tästä opimme omaan veneeseen onkin sitten toinen juttu...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toki pieni liiottelu on aina paikallaan mutta tuskin 40% purjepinnasta kuitenkaan tuottaa 85% voimasta. Ison skuuttaaminen keskilinjalle liittyy kai ensisijaisesti fokan skuuttipisteeseen ja tietty myös hyvään höjdaan kiitos hyvien eväiden

Anonyymi kirjoitti...

Samanlaisia lukuja kuin Mikolla oli, antaa Meripurjeen Tomppakin.
Overlap-genoa veneillä tilanne oli paljon enemmän tasapainossa. Ihmeellistä tuo simulointi. Toki on niin että isopurje "auttaa" genoaa, joten ilman isoa ajaen 85% vedosta ei jää jäljelle.
Tuosta ison roolin muuttumisesta; alaosan vetäminen tuulen puolelle itsessään vain jarruttaisi, mutta kysymys onkin siitä miten se auttaa tuota genoan virtausta.

Jos asia kiinnostaa, kannattaa haastatella purjeentekijää,

Kimmo