lauantai 15. elokuuta 2009

Aktia Pentala Race

Kotimaan ORCi- ja IRC-ranking jatkui ESF:n perinteisellä saaristokisalla, tämä vieläpä 30-vuotisjuhlakisa! Aivan loistava purjehduskeli; aurinkoa, tuulta ja lämmin meri. Tuulen suunnan takia radalle ei kuitenkaan saatu kuin tosi vähän kryssiä. Osanottajakato oli melkoinen; isossa luokassa vain kolme venettä. No, kaikkiaan sentään 17 ORCi-kisaajaa. Yhtään IRC-venettä ei ilmaantunut paikalle. Meillä mukana vain 6 hengen porukka, joten laidalle ei saatu tarpeeksi painoa ja käsistä oli pulaa mutta mitä pienistä.

Hienoa että joku järjestäjä laittaa saaristokisaankin kryssilähdön. Heavy-1 keulaan ja menoksi. Startti OK Lexuksen luusta. Teknopump (Farr 1-tonner, ex-Multiprint) ei pysynyt korkeudessa yläpuolella vaan valahti taakse ja leehen. Lyhyt kryssi mutta Lexus hilasi jo tässä itsensä keulaan. Ylämerkin jälkeen kaksi hässäkkää; ensin kippari oli lähdössä kohden Kytöä kiertämään reimaria (ja ihmetteli miksi Lexus veti code zeron ylös). Orderit oli kyllä luettu mutta huolimattomasti... No, ajetaan spinnulla se mikä päästään ja sitten genoalla; edessä Lexuskin joutui codensa pudottamaan. Ja sitten; täysin varoittamatta spinnun gaija lähtee vinssiltä; oli huonosti seltailingin lukossa. Ennenkuin spinnu oli alhaalla ja genoa ylhäällä, Teknopump puhalsi ohi ja Lexus katosi jonnekin kauas.

Jääpoijulle päästiin kuitenkin nousemaan Teknopumpin eteen, joka tämän jälkeen jäi tasaisesti koko loppumatkan. Avoin spinnuslööri Örskärin edustalle josta jiippi ja genoaslööriä Kytön eteläpuolitse. Lexus veti tästä osan codella, meillä code on sen verran iso että ei olisi pysytty pystyssä. Pieniä surffeja, mutta yli 9.5 solmua ei mittariin saatu. Tuuli puuskaista ja tosituuli kaikkea 9:n ja 18 solmun väliltä.

Ja sitten venda ja strekki takaisin kohden Kytöä. Pieni kryssinpoikanen jossa tuuli siftaili oikein kunnolla. Sitten uudelle rundille; nyt tosin sen kipparin jo kerran sihtaaman Kytön pohjoisreimarin kautta. Erot kasvoivat tasaisesti eteen ja taakse; onneksi rata on sen verran vaihteleva että ei päässyt ikävystymään.

Kovin siftaavassa ja vaihtelevassa tuulessa lähes kryssi sisään Pavenille; ja lopputulos selvä kakkonen luokassa ja kokonaistuloksissa 6/17. Ero Lexukseen kasvoi lopulta tasoituksessa 1.12:iin, niin vähän mutta kuitenkin niin paljon. Itse asiassa eron pienuuteen ollaan tyytyväisiä. Tuosta olisi varmaankin muutaman sekunnin saanut pois jos täydet puntit olisi ollut laidalla? Lexukselta (jälleen kerran) virheettömältä näyttänyt suoritus. Veneemme perustrimmit sinänsä tuntuvat olevan suht. OK. Mutta vähintään 7:llä pitää ajaa eikä muutenkaan pidä sählätä. Raken pienentämistä tosin kokeillaan. Pinnapaineet sen verran kovia ja kun höjdiä on yllin kyllin niin jos saataisiin vastusta pois ja vauhtia lisää...

Ei kommentteja: