sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Henri Lloyd Race 5.9.2009


Kuvat: Erik Lähteenmäki
Oli luvattu ihan hyvä alkusyksyinen purjehduspäivä heikkenevässä, itään kääntyvässä tuulessa, ja sellainen saatiin. Isossa luokassa 6 venettä + yksinäinen IRC-vene Dondo. B-rata joten tiedossa pitkähkö kryssi kasuunille.
Kryssilähtö, mutta poijupää rajusti edullinen. Päätettiin lähteä poijun puolelta mutta sen verran päältä että on vapaa vendata heti tarvittaessa. Lexus liian aikaisin ja joutui tekemään piruetit. Two Fast starttaa piikkipaikalta; Foxy Lady varastaa ja joutuu palaamaan. Meillä nappistartti; vapaissa linjalla ja vauhti päällä. Kryssivauhti nyt hyvä; isot (Lexus, Luna ja Two Fast) saavat rakoa koko ajan kasvatettua, mutta pysymme hyvin Foxyn ja Lady Birdin edellä. Dondo jäi tasaisesti ja jäi peräpään valvojaksi. Kaikki hakevat vasenta laitaa odottaen tuulen kääntymistä. Mutta, tuuli alkaa moinata ja siftailla kunnolla; kaikki alkavat ottamaan hakkeja keskelle siftien mukaan.
Musta puolituntinen
Uskoisin että jokainen kilpaa purjehtinut on tämän joskus kokenut: päättämättömyydestä johtuvan pimeän hetken. Meillä heavy-ykkönen keulassa, tuuli moinaa jopa TWS 8 solmuun, vauhti putoaa alle 5 solmun. Foxy ampuu yläpuolelta ohi solmun kovempaa ja Lady Bird tulee kantapäille. Miten olisi light-ykkönen? North:kin sanoi että alle 10 solmussa tulee heavyllä noutaja...Mutta kun kasuunille on vain varttitunti (meni todellisuudessa 40 minuuttia), niin kannattaako vaihtaa... No, maaliintulon jälkeen otettiin kaikilta verivala, tällaista hölmöilyä ei tässä veneessä enää harrasteta.
Kasuunilla spinnu ylös. Isot veneet katosi, Foxy melkein maili edessä ja Lady Bird puoli. Dondo sentään pysyi kaukana takana. Ei muuta kuin staysailikin ylös ja menoksi; on sentään kaunis ilma.
But, it aint over till.... Edessä Foxy aloittaa Lady Birdin nostatuksen joka on spinnulla erittäin nopea. Samoin näyttää edessä Lexus ja Two Fast tekevän. Me vedämme Lunan kanssa hieman höjdiä tuulen kääntymistä odotellen, mutta selvästi suorempaa reittiä merkille. Tuuli edelleen siftailee voimakkaasti. Kun nostattelu vaan jatkuu ja jatkuu, alkaa jo ranteitaan viillellyt Blue Cafén miehistö tarkastelemaan tilannetta uudelleen. Olemme tällaisessa kevyessä miniaaltosurffailussa nopeita ja kulma alamerkille hyvä. Yläpuolen veneet ei enää edes pääse poijulle jiippaamatta. Takaisin kisassa.
Jiippipoijulle Isosaaren itäpuolelle tullessa olemme saaneet Lexusta ja Two Fastia yli 5 minuuttia kiinni, ja pääsemme kiertämään Lady Birdin ja Foxyn edellä. Spinnulla nopea Lady Bird alkaa hiostamaan ja päästään taas kisaamisen makuun. Vallisaaren kärjessä otamme jiipin styballe vapaisiin. Virhe, Lady Bird vetää kirkkaasti edestä ohi. Mutta kaverit pelaavat huonosti ja ajavat itse Suomenlinnan rantaan (missä me juuri hävisimme). Kiitämme kauniisti ja olemme taas edellä Husunkivellä. Kunnon kisaaminen jatkuu maaliin asti, jossa olemme ennen Lady Birdiä.
Lopputuloksena kakkossija. 10 Minuuttia Lexuksen perässä, mutta 4 1/2 minuuttia Lunan edellä. Parasta kuitenkin että maalissa ennen Ladya, Foxya ja Dondoa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minkä verran staysail suunnilleen vaikuttaa venevauhtiin?

Kimmo kirjoitti...

Näyttäisi alustavasti siltä että staysail vaikuttaisi kaikkea 0:n ja max.0,2 solmun välillä. Meillä tämän kokeilu tuli eteen kun ORCi:n sääntömuutoksen takia spinnupuomia pystyi pidentämään tiettyyn rajaan asti ilman mittaluku-efektiä. Puomi on nyt 10%pidempi (eli tuollainen tyypillinen "IRC-puomi"). Tämän seurauksena spinnu lentää kauempana isosta ja solan täyttäminen staysailillä voi toimia. Purje on ollut kesän aikan ylhäällä vain kaksi kertaa, joten tuomiota ei voi vielä antaa. Jos tätä haluaa kokeilla niin ehdottomasti suosittelen että se on rullalla (kuten meillä) tällöin tuo mahdollinen nopeushyöty ei sula noston ja laskun hässäkkään kun staysail on vasten spriidareita tms.