perjantai 13. elokuuta 2010

Aktia BOW 2010: pitkä avomeri

Lisäsin tähän vielä trackimme pitkästä avomerikisasta... Kuvaa klikkaamalla saa suuremmaksi.

ESF:llä Espoossa Baltic Offshore Week saatiin käyntiin. Mukana lopulta 34 ORCi-venettä.

Valmistelut sujuivat hyvin; cruising-kamat pois, muutama treeni illta, helojen läpikäynti ja rikin hienosäätö (pre-bendiä vähän pois). Myös VSSR:ssä haljennut code 1 oli takaisin vahvuudessa.

Mutta kyllä on vaikea laji....

Startti OK, vene-etu muuttui viime minuuteilla poijulle ja meille tuli pitkällä linjalla sinne kiire. Linja oli kuitenkin saatu hyvin pingattua ja Expeditionin mielestä oltiin paukulla metrin verran linjasta ja hyvin poijuklungan päällä hyvällä vauhdilla. Kryssi Trutkobbenille meni hyvin.

Code ylös ja kohden Kasuunia. Xinillä ei ole ja kun ajavat fokalla niin heidän vauhdissa pysytään. Edessä kuitenkin aikamoinen pilvi joka sitten heittääkin tuulen päihin ja ensin kovilla puuskilla. Eteen kovan kelin fokka, jolla sitten kitkutellaan Kasuunille kun tuuli ei lopulta noussutkaan kunnolla. Kunnon siftejä kuitenkin, joista ainakin vikan saimme nappiin. Kasuunilla code ylös, paitsi sekuntti ennen nostoa todetaan että menisi Heavy spinnullakin, ja vaihtorumba viivytti nostoa hieman.

Sitten Porkkalaan mennessä noin puolivälissä iskee ensimmäinen privaattiongelma. Tuuli kuolee kokonaan. Ei siinä muuten mitään mutta kun edessä olleet kolme venettä (Lexus, Xini ja Lady Bird) hävisivät edestä pois ja takaa tulleet (lähinnä Calaxy, Hilja ja Xantus ) eivät älynneet myös pysähtyä vaan tulivat kantapäille, niin alkoi hatuttaa (ekan kerran)....

Porkkalasta kryssille. Tuuli kevyttä ja todellisia vaikeuksia saada venettä liikkeelle. 10-15 asteen siftejä selkeässä, hitaassa rytmissä ja ne saadaan sentään otettua hyvin. Mutta kun ei kulje...

Aamu valkenee ja ollaan Kasuunin tienoilla, pitäisi vielä päästä Ulkomatalalle. Pilvi vetäisee leen puolelta ohi ja muuttaa tuulen lähes 180 astetta. Mutta tietysti tiltin kautta. Molemmilla puolilla kyllä pienet tuulivanat, mutta meillä menee ohjailuvauhtikin. Keula kääntyy väkisin takaisin tulosuuntaansa ja mitä sieltä usvan seasta näkyykään lähestyvän? Hilja, Calaxy ja Xantus ponnistavat kiinni ennenkuin pääsemme takaisin liikkeelle. Kostoksi otamme pienen privaattikoran jolla pääsemme edes takaisin etupuolelle.

Ulkomatalan jälkeen hieman unettavaa spinnua (kts. kuva). Kun on väsynyt, hikinen, auringonpolttama ja tietää että kisa on mennyt pieleen niin.... Porukka kuitenkin hoitaa kaiken tyynellä ammattitaidolla hienosti. Lopulta sijoutus 7/8.

Kisan alusta kyllä jäi pieni sivumaku. Orderit sanoivat selvästi (ja myös kipparikokouksessa vahvistettiin) että Kobbenille pitää ajaa väylää pitkin. Lopputuloksissa suoraan edessämme olleet kolme venettä eivät käsittääksemme näin tehneet vaan jättivät yhden tai useamman reimarin kiertämättä. Otimme valokuvia kännykällä ja nostimme protesti lipun. Kun kyseessä ei ollut varsinainen "ratarikko" niin lopulta päätimme olla jättämättä protestia, ajatuksena että seuraukset heille mahdollisesti kohtuuttomia (?). Kun nyt näkee heidät tuloslistalla edellä niin voin tässä todeta että jatkossa hoidan näkemykseni mukaan tapahtuneet sääntörikkeet protestien kautta. Asiallisesti, ja ilman kiihkoja.

Ehkä kaverit sentään oluen tarjoavat. Että sillai. Huomenna ollaan sitten takaisin iskussa !?

Ei kommentteja: