sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Syysseilaus 2010

Ja sitten viimeinen Prosailor Offshore ranking kisa. Yksi rata (hienoa) ja perään saaristokisa (jossa kryssilähtö). Hieno formaatti ja EMK:n järjestämänä yleensä hienosti myös hoidettu.

Dual Scoring valitettavasti ei sallittu tänä vuonna (vaikka lähtö samaan aikaan), lienee politiikkaa IRC:n ja EMK:n puolelta? ORCi ykkösessä neljä venettä ja IRC:ssä käytännössä kolme kun X-35 ei ilmestynyt paikalle, Dondo kahden hengen cruisingina ilman spinnua ja J-92 oli DNF molemmissa lähdöissä. Jotain tolkkua tähän pitää ensi vuodeksi saada!

Meillä eka lähtö surkea. Tuomarialuksen pää 15 astetta edullinen ja kun tuulta noin 15 solmua niin tiukkaa tulee. Olemme yläklungan alla ihan hyvin mutta sitten Nornan leessä saa nostettua meidät linjan yli. Pääsemme edelle noin 30 sekunnin kohdalla ja saamme fellattua takaisin linjalle. Mutta paukun tullessa olemmekin sitten 2.5 veneenmittaa alle ja vasta nostamassa takaisin kryssille. Kuva tuon jälkeisestä tilanteesta.

Mutta tämä on meidän keli; heavy ykkönen eteen ja hekki tiukalle... Vene saadaan kulkemaan erittäin hyvin ja jengin manööverit ovat loistavia lyhyellä radalla. Tuossa kelissä kun spinnu ylämerkillä vetää silloin kun perä ohittaa merkin on kv. tasoa. Loistavaa! Tuulessa pieniä, teräviä puuskamaisia shiftejä, niiden ottaminen melkein mahdotonta. Xiniä lukuunottamatta kaikki muut saadaan pidettyä klungasta takana. Mutta maaliin tullessa ei tule sireeniä. Varastettu? Ei voi olla; olimme toki yli 30 sekunnin kohdalla mutta ei startissa. Expeditionin mukaan olimme 2.5 veneenmittaa ALLE kun paukku tuli. Ilmeisesti Isadoran ylimeno yläpuolella peitti näkyvyyden tuomareilta. Tämän takia se leevene alapoijulla tarvitaan, mutta suomalaisissa resursseissa se harvoin on.

Toinen lähtö. Taas tuomaripää 14 astetta edullinen. Nyt otamme Xinin leepuolen mutta kaverit haluavat väkisin edelle eivätkä jostain syystä hidasta ylös. Lopputuloksena olemme molemmat yli, me kyllä vain 0.5 veneenmittaa ja pääsemme heti fellamaan takaisin linjalle.

Takamatkalta lähdetään mutta me ja Xini saamme jengin aika nopeasti kiinni. Ylämerkki sitten jätettävä oikealle. Ja nyt tulee jänskää. Tulemme hyvin stybiksellä pabiksen leikkarille. Hiljalla on spinnu osittain ulos pussista ja troolina ja joutuu heittämään meitä väistääkseen. Heitämme Juniperin eteen joka joutuu vaikeuksiin. Xini tulee geimeihin stybiksellä mutta me pääsemme edestä; muut eivät. Että sillai, kilpapurjehdusta parhaimmillaan.

Spinnulla Isadora 2.0 ajoittain meinaa tulla iholle, mutta saadaan pidettyä takana. Xini kyllä menee vääjäämättä ohi ja edessä on vieläkin First 50 Pegasus. Kääntö kryssille ja vene tosiaan viihtyy tässä kelissä. Kytön jälkeen kyllä missataan shifti kun väistämme yhtä kiveä ja Isadora pääsee ohi. Spinnu peruskörröttelyä, staysail auttaa (ehkä). Lopussa vielä kakkosluokan veneiden kanssa pientä kähnäämistä.

Tulosten tullessa näyttäisi että tuomarialuksesssa vain ruuti oli kosteaa ja oikeusmurhaa ei ekassa lähdössä tapahtunutkaan. Puhdas voitto. IRC:hen emme voineet osallistua mutta kun tuo laskenta on LYS:in tapainen ja lähdettiin samaan aikaan niin voidaan katsoa suoraan miten siellä epävirallisesti meni. Voitto olisi sielläkin tullut, Xinin kanssa 2:1 vs. 1:2. Juniper oli yllättävän kesynä ja Isadora selvästi takana myös. Minkä takia piti ajaa eri luokissa? IRC:ssä käytännössä oli 3 venettä ja ORCi:ssa 21...

Ei kommentteja: