sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Karvalakkikisa

Itse asiassa hieman hämmästyttää, mutta kesän lähes suosituin kisa käydään lokakuussa! Isossa luokassakin mukana 14 venettä. Mutta näinhän sen kauden tulisikin päättyä; mielenkiintoinen rata, paljon veneitä ja nyt(kin) hieno purjehdussää.

Kopu laittaa vielä vastatuulilähdön, kiitokset siitäkin. Tuuli 8 solmua, poijupää 10 astetta edullinen. Kun kryssi on erittäin lyhyt ja kevyt keli niin poijulta pitää sitten saada nappilähtö jotta pääsee vendaamaan ajoissa. Yläpoijulle pitää ehdottomasti päästä mittalukujen mukaan (eli me heti Lexuksen ja Dondon jälkeen) kun seuraava legi on slööriköröttelyä jossa ohittaminen ei onnistu. Suurempaa kunnioittaen annamme suosiolla poijun Lexukselle ja otamme paikan heidän yläpuoleltaan. Saamme molemmat hyvän lähdön ja kun yläpuolen veneet nopeasti vendaavat pois, olemme vapaina.

Tuulessa pahoja reikiä ja muutaman epätoivon hetken jälkeen pääsemme kääntämän oikealla paikallamme. Lexus ja Dondo nostavat coden. Me emme codea voineet ottaa mukaan kun emme sitä LYS-kirjaan ole erikseen ilmoittaneet ja siksi pakko nostaa mitä on eli spinnu. Dondo ei saa venettä oikein liikkeelle ja leestä on mahdoton päästä ohi. Mutta kuljemme paremmin ja lopulta otamme leehen niin paljon väliä että pääsemme läpi ja edelle. 

Kryssi Rysäkarin viitalle menee OK, light ykkönen ja vene muutenkin toimii kun tuuli pysyy tuolla 10 solmun tienoilla. Pari kovahkoa siftiä joista toisen missaamme. Sen ottaa vasemmalta Nornan joka nousee hienosti  Epsiloniin kiinni. Avoin slööri Päntarnille ja Dondo yllättävän pehmeä eikä saa meidän etumatkaamme yhtään kinni. Juuri ennen kääntöä tuuli välillä 14 solmua ja päätämme vaihtaa kryssille heavy ykkösen. Virhe, keskituuli edelleen vain reilut 10 solmua ja vene on liisterissä. Onneksi kryssi on lyhyt. Malmgrundilla spinnu ylös ja kellotamme Lexukseen nähden tasoituksissa olevamme noin tasan. Keväällä yksi päätöksistämme oli voittaa nuo kaverit ainakin kerran  ...kele.

Uusimatalalta taas kryssille ja nyt on light ykkönen takaisin. Dondo saa takana ekan siftin hyvin ja nousee lähelle. Kovia siftejä, parhaimmillaan lähes 30 astetta. Osittain kuitenkin erittäin lyhyitä ja mukana tulee isoja reikiä. Saamme kuitenkin otettua kohtuu hyvin ja Dondo jää reilusti. Lexus on taas niin kaukana että olemme jo täysin eri sifteissä. Koirasaaren kierrämme noin 14 minuuttia Lexuksen perässä; edelleen ihan tasan. Ennen Rysäkaria nostamme spinnun ja meinaa tulla ratkaiseva virhe; kippari ajaa hetken sitä lähempää ja alempaa reimaria kohden. Viime hetkellä ylös ja pääsemme juuri ja juuri kiertämään oikean reimarin. 

Kotia kohden; näillä main Lexuksella oli jotain vaikeuksia ja olivat hitaita. Meillä melkein jo valuu kuola kun jahtaamme. Noin nopeaa staysailin nostoakaan en ole ennen nähnyt....Trutkobbenilla jiippaamme ja sinnittelemme spinnulla niin kauan kun menee. Takana Dondolla code ja saa melkein kiinni. Edessä  Lexus ei pääse codellakaan koko matkaa. Lopun pläkä iskee ilmeisesti Lexukselle vielä pahemmin. Koirasaaren 14 minuuttia on pysynyt lopun lähes samana. Eli voitto kotiin. Kakkosena Lexus ja kolmas hienosti Casper.Tämä menee kyllä ennenkaikkea miehistön piikkiin. Tuollaisella radalla kun manööverit ovat kaikki puhtaita, nopeita ja vene nopeasti takaisin rauhoittunut niin hyvin menee. Täydelliset tulokset ainakin jossain vaiheessa tulee tänne:   Ja Erik Lähteenmäen aina hienot kuvat löytyy täältä:

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Loistava tulos !