lauantai 8. syyskuuta 2012

Henri Lloyd Race 2012

Ja sitten vuorossa perinteinen Hoskin syyssaaristo kisa. Kierto tällä kertaa onneksi vastapäivään joten saadaan loppuun edes vähän kryssiä. Luvassa kuitenkin pitkät strekkistintit Kassulle ja takaisin.  Isossa luokassa 5 venettä eli piristystä viime vuoteen, erityisesti ottaen huomioon rankan elokuun. Mukana samassa lähdössä lisäksi IRC-luokka. Ja kaikkiaan merellä 25 ORC-venettä, eli kunnon osanotto.

Starttiin mietinnässä heavy spinnu, code tai fokka. Sen verran kuitenkin tuuli nousi että fokalla ainakin alku. Ja sitten kippari ottaa kesän huonoimman (toivottavasti) startin. Vauhtia jarrutellessa edestä lipuu Touch Down (2-tonnari) hiljalleen ohi ja kippari jää ihailemaan tuota klassikkoa. Minuutin kohdalla gasteilta kuuluu pyyntö että voitaisiinko lähteä. 23 sekuntia myöhässä yli linjan...

Veneet nostelevat toisiaan ja tuohon on syytä olla sortumatta, eli code ylös. Melkille tullessa tuuli nousee kuitenkin sen verran että on pakko ottaa se alas. Flikk (Archambault 40RC) pääsee karkuun mutta me pääsemme Viuhuttaren (FG43) peräaallolle ja hyötymään sen aika paljon pidemmästä vesilinjasta. Tuossa roikkuen pääsemme Ithacan (First 40) ohi ja olemme koko fleetin neljäntenä (Speculator FG41 myös edellä). Siis sellaisen startin jälkeen...

Tuuli kääntyy sen verran taakse että saamme Coden uudestaan ylös. Pian saman tekee Flikk ja Viuhutar. Speculator on ylempänä ja pystyy vetämään legin pienehköllä spinnulla. Muu fleetti jää selvästi. Kassulle tullaan heti Speculatorin perässä ja jiippaamme Codella. Menee hyvin rullalle mutta aukaisussa rullan köysi pääsee pyörimaan rullan ympäsi ja sotkun selvittämisessä menee aikaa. Speculator on kuitenkin vaikeuksissa spinnun kanssa ja ennenkuin saa sen pois niin jää taakse. Pitkä stintti Isosaaren taakse menee vauhtiennätystä jahdaten. Mutta on sen verran tiukka että vain 10.8 solmua saadaan parhaimmillaan mittariin.

Isosaarta lähestyttäessä tuuli aukeaa sen verran että vaihdamme eteen heavy spinnun. Ja 5 minuuttia perään vaihdamme sen masthead AP-spinnuun. Tässä pääsemme Viuhuttaren viereen mutta Flikk pysyy tasaisen matkan päässä edellä. Isosaaren pohjoispuolella tuuli nousee nopeasti ja spinnu tulee alas. Poijulle tullaan muutama minuutti Flikkin perässä mutta aivan Viuhuttaren peräpeilissä.

Kryssille käännyttäessä vendaamme heti pois ja kun seuraavan kerran kohtaamme saamme heitettyä Viuhuttaren eteen ja saamme heidät kuitattua. Sitten tumma pilvi tuo sateen lisäksi oikein kunnon sutarin. 16 knotsin kryssituuli, joka sopii meidän täydelle isolle ja heavy1- fokalle hienosti nousee parhaimmillaan 34 knotsiin. Hieman on liikaa poweria. Mutta vaihtamaan tai reivaamaan ei ruveta; twistiä vaan molempiin purjeisiin reilusti ja kun vesi on tasainen niin menee OK ja saamme Flikkiä kiinni reilusti.

Mutta sutari ei kestä kauaa ja kun tuuli laskee 20 solmun tienoille niin Flikk saa veneen uudelleen liikkeelle. Yritämme olla heitä viisaampia sifteissä mutta emme onnistu ja lopulta tulemme maaliin minuutin verran heidän perässä. Mutta sentään kisan toiseksi nopeimpana.  Lopulta voitto tulee mutta vain noin 3 minuutin erolla; Kind of Magic ja Speculator vetivät kunnon kisan.
  
Täydelliset tulokset löytyvät täältä: Ja Avomeripurjehtijoiden ranking-sarjan tilanne löytyy täältä:

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää kisatarinaa jälleen Blue Cafelta.

Meille Kind of Magicissä ORCiWorldsin starttisulkeiset opettivat paljon. Tänään päästiin ahtaaseen rakoon huutamalla styyran laskeva vene ylös kun paaralta nostettiin rajusti.

Meillä oli purjearpajaiset Medium-Heavy G:n ja Assyn välillä ja Vindungenin kanssa neulopagatasaista menoa Jänissaaren poijulle. Assy veti välillä ja Isosaaren legillä hetken päälle kympin.

Kryssillä ukkospuuskantapainen nosti tuulen ja G:stä piti päästellä ilmoja ylös ja isosta levankia alas. Isoa reivatessa ensin ykköseen ja kun tosituuli näytti 14.5 m/s reivattiin kakkosta lepattavaan isoon ja se repesi takaliikistä kakkosen vahvikkeen alta. Onneksi Lauri ripeänä isongastina sitoi haavan kiinnittämällä lifelinen reivirenkaaseen ja pari kertaa puomin ympäri.

Ehtiiköhän Webari korjata ison ennen ORCin päätöskisoja?

Tällä G + ensiapukakkosreivillä kryssittiin maaliin vähän ennen Nornania.

Taikurit ja Ilmari kiittävät Blue Cafeta kannustavasta palautteesta!

Kimmo L kirjoitti...

Niin, teillähän meni tuo stintti Kassulle hyvän startin jälkeen erityisen hyvin. Ja nähtiin kyllä että tulitte maaliin "vaarallisen" lähellä. Siinä ihmeteltiin tuota pohjaan reivattua isoa mutta tuli tuossa selitys.

Kyllä ne WB:ssä tai muualla sun purjeen ehtii korjata joten mukaan vaan ensi viikonlopun molempiin päiviin. Luvassa tiukkaa loppurutistusta.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä jos purjeen saa kuntoon. Epätyypillinen G + kakkosreivi toimi yllättävän hyvin. Ilmeisesti vapaa mastonhuippu kuitenkin häiritsee genua yläosaa toppirikiveneessä - jarruttaako jopa?

Kassun jälkeen 10 m2 isompi medium-reacheri olisi voinut olla assya parempi kun aallokko oli rauhallisempi ja tuulikulma vähän myötäisempi. Nuo rajat genuan assyn ja spinnun välillä on meillä vielä hakusessa.