sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Syysseilaus 2012

Vuorossa perinteinen EMK:n kisa ja samalla viimeinen ranking-kilpailu. Tulossa siis ensin ratakisa ja sen perään saaristokisa mutta kuitenkin kryssilähdöllä. Hieno syyspäivä tulossa, aurinko paistaa ja tuulta  12-18 solmua (paitsi että ei ollut...).
 Ratakisa
Tuulta 12 solmun kinttareille ja eteen Light/medium fokka. Linja lyhyt mutta hieman tuomarialuksen etu joten sieltä. Paitsi että Normet (X-41) pitää olla leessä jotta saa nopeampana  mennä menojaan. Startti onnistuu suunnitelman mukaisesti ja vene kulkee. Kryssin vedämme oikealle mutta tuntuu että vasemmalta vetäneet ovat tienanneet. Eli toisen kryssin vedämme vasemmalle. Ja menee ihan pieleen; ensin headerissä sinne ja sitten tuuli kääntyy takaisin oikealle 5 astetta.  Perskuta. Lenssilllä vaihdamme Heavy ykkösen keulaan kun tuuli noussut koko ajan. Kolmas kryssi sitten  suht. keskeltä pienen vauhtiongelman kanssa. Bändistä puuttuu yksi laidalta ja se alkaa oikeasti tuntua.  Maalissa lopulta sijalla kaksi; Normetille ei pärjätä millään ...
Saaristokisa
Tuuli nousee koko ajan ja vaihdamme eteen kovan kelin fokan (-5 neliötä). Viritetään vielä reiviköysi isoon varmuuden varalta (ei sitten kyllä käytetty). Normistartti eli Normet leessä ja muut  kohtuuhyvin kontrollissa. Tosin Gwaihir ja Ipanema jättäneet leikin kesken ja palanneet kotiin... Tuulessa 26 solmun sutareita ja  emme saa venettä tasapainoon ja kulkemaan kunnolla. Kryssimerkille kuitenkin "oikealla" paikalla ja heavy spinnu ylös. Lenssi kesän makeimpia, lokin max. reilut 14 solmua.

Ja eikun pitkälle kryssille. Tuulen suunta suht. vakaa (alle 5 asteen sihftejä) mutta kaikkea 20 -28 solmun väliltä. Joudumme twistaamaan purjeita ja missään vaiheessa ei kalikka tunnu oikein hyvältä vaan balanssi on kateissa. Puuskiin  on liikaa kangasta ja reikiin on twistiä liikaa. Tai jotain muuta. Selityksenä voisi tietysti olla myös yhden puntin puute laidalla tai...
No joo, asiaan. Lenssille käännyttäessä Normet  on kadonnut kauaksi ja samaten muut on takana kaukana. Joten ei muuta kuin ympärillä olevien kanssa kisaamaan. Tässä olemme ottaneet First 36.7 fleetin kiinni ja kevyempänä pääsemme heistä ohi yksitellen. Ennätystä ei enää tule mutta kyllä 12 solmua saadaan useasti rikki. Lehtisaaren länsiviitalla otamme vielä pikaisen jiipin stybikselle pienemmistä veneistä eroon päästäksemme. Lopussa slööri maaliin, jossa tuli kuitattua kolleega töistä, toivottavasti hieno yhteistyö silti jatkuu kuten ennenkin...Normet taas selvästi parempi, eli jos ei voita niin häviää... Täydelliset tulokset löytyvät täältä: Ja tämän jutun kuvat ovat hienoja Sailpixin ottamia. Lisää kuvia löytyy täältä:

5 kommenttia:

Joakim kirjoitti...

Ai teillä tuntui yhden puuttuminen laidalta? Meillä taas taisi olla kauden paras kryssivauhti tuossa kelissä, vaikka veneessä oli vain 3, joista yksi pystyi istumaan kunnolla laidalla, kun skuutata ja ohjatakin piti.

Toisaalta oli ensimmäinen kerta tällä veneellä ja purjeilla, kun sai rauhassa kryssiä pidempää melko tasaisessa kovassa tuulessa.

Kimmo L kirjoitti...

Ajattele Jokke jo sulla olisi ollut vaikka 400 kiloa lisää punttia laidalla; olisi takuulla ollut meno erilaista. Katsottiinkin että teillä oli laihanlaisesti käsiä veneessä. Mahtoi olla lystiä vetää rataa kolmella käsiparilla...

Joakim kirjoitti...

Joo kun vain tietäis mistä niitä gasteja saisi! Toisaalta kuutta enempää en haluaisikaan, koska pelkkä laitapainona oleminen ei ole semmoinen homma, johon haluan jonkun ottaa. Painoa puuttui mittakirjasta ehkä 180 kg ja lukisi siellä mittakirjassa vielä 80 kg enemmän, jos edes joskus olisi 6 tulossa.

Ihan hyvin tuo ratakisa meni kunnes tuuli alkoi kovenemaan. Jiipit meni sitten jo aika vaikeiksi yksillä skuuteilla ja pienenkin mokan setvimiseen meni kohtuuttomasti aikaa.

Saaristokisaan lähdettiin lähinnä kryssivauhtia testaamaan ja keskeyttäminen oli suunnitelmissa, mutta meni sen verran mukavasti, että ajettiin loppuun.

Janne W kirjoitti...

36.7 fleetissä laitapainon merkityksen näki hyvin. Nopeasti laskien Jazzilla taisi olla peräti yhdeksän päätä näkyvissä ja punnersivat pitkän kryssin reivittä ilman, että meno olisi näyttänyt sen vaikeammalta kuin muillakaan. Meillä ei kuudella olisi mitenkään kantanut täyttä isoa...

Anonyymi kirjoitti...

Harmillista oli lähteä kotiin ratakisan jälkeen, mutta tuli valitettava kömmähdys vikalla ylämerkillä mikä johti miehen kokoiseen reikään spinnuun.... Oli siinä muitakin syitä mitkä vaikutti meidän leikin lopettamiseen.

Loppujen lopuksi hauska kisa vaikkakin vika lenssi harmitti todella paljon kun mentiin "valkoisilla" purjeilla ja tuli turpaan ne 11 sekuntia Nornanille. Ensi vuonna ehdottamasti mukaan jokaiseen ratakisaan!

Kim/Ipanema