sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Syysseilaus 2013

Vuorossa kauden viimeinen ORC ranking- kilpailu. AMP:n aloitteesta EMK muutti kisaformaatin puhtaaksi ratakisaksi ja uskallan väittää että kaikkien mielestä veto oli onnistunut. Oli hieno päivä merellä. Pari viikkoa jatkunut kesä oli kääntynyt pilvisen puolelle ja tuuli oli luvatun kaakon puolelta, mutta aluksi selkeästi ennustetta kovempi. Parinkymmenen asteen shiftejä ja TWS 14-20 knts....

Keulaan heavy ykkönen ja tuomarialuksesta lähtemään. Olemme kuitenkin liian aikaisessa ja hidastellessamme tila loppuu. Audi Quattro nostattaa meidät yli linjan ja OCS. Vaikka päästämme purjeet löysälle niin kääntymään emme pääse ennenkuin kakkos- ja kolmosrivi on meistä ohi. No, tarkkailuasemista kryssille. Lyhyt kryssi mutta pääsemme kuitenkin jo ylämerkillä oman fleetin peräpäähän kiinni. Poimimme veneitä pikkuhiljaa bändin vetäessä manööverit hienolla rutiinilla virheettömästi, mutta kärki on tietysti mennyt menojaan. Sijoitus lopulta:  5/12 ja eteen jäi 2 sekuntia ja sama taakse; tiukkaa, tiukkaa.

Toisessa lähdössä tuuli on moinannut 12-14 knotsin tienoille, mutta pienen harkinnan jälkeen päätämme pysyä heavyssä (Light saman kokoinen mutta sille yläraja 12 knotsia); päätös oli oikea. Shiftin tilanteesta riippuen pieni poijun etu ja päätämme lähteä sieltä. Nappistartti ja tulemme ylämerkille ihan kärjen tuntumassa. Spinnuttelut menevät jo totutun hyvällä vauhdilla ja pysymme hyvin isojen poikien peesissä saaden taakse pikkuhiljaa rakoa kasvatettua; siellä lähinnä Lenco (Salona 37Mod.). Sijoitus lopulta 2. nyt jo vähän isommin raoin.

Vikaan starttiin tuuli taas hieman noussut ja kääntynyt vasemmalle. Poijun läheltä lähtö onnistuu hyvin ja vaikka ajamme pabiksen leikkarin pitkäksi niin tulemme ylämerkille heti kärjen takana. Taas pysymme kohtuu hyvin isojen takana, mutta takana Audi Quattro ei suostu jäämään. Vetävät vielä vikan kryssin oikealta meinaten tulla ihan iholle. Meillä vaikeuksia saada vene balanssiin stybiksen halssilla eikä kalikka kulje kunnolla. Alamerkin kierron jälkeen lyhyt kryssistintti ja Audi ottaa meidät kiinni. Hitsin hitsi... Sijoitus lopulta 5. ja yhteistuloksissa  4/12, kokonaista 0.3 pistettä kolmossijasta hävinneenä. Niinhän sanotaan että jos ei voita niin sitten häviää. Mutta tähän voidaan olla nyt tyytyväisiä. Tarkat tulokset löytyvät täältä:2 kommenttia:

Petri kirjoitti...

Ei se Quattro ihan kiinni kuitenkaan tainnut saada, toki vain pari sekkaa perässä. Sen takia nuo lyhyet kryssimaaliintulot ovatkin pelkkää parhautta kun kaikki on vielä mahdollista loppumetreille asti juuri poiju/vene-valinnan myötä jne. Olisiko tuuli sitten kääntynyt sen verran siinä että vene olikin lähempänä, mehän lähdimme samantien merkiltä kohti poijua (toki pakotetusti pois pakkituulista).

Joakim kirjoitti...

Kyllä tuossa vikassa lähdössä oli mielestäni vähintään 20 s etu tulla maaliin veneelle poijuun verrattuna. Voi sieltä paskoista heitettyäänkin tulla maaliin veneelle. Näin teki pikkuluokassa Relax, joka repi loppukryssilllä ratkaisevan eron Ramdataan ja Alexiaan, vaikka lähti kryssille ja tuli maaliinkin meidän paskoissa noiden kahden tullessa maaliin poijulle.