torstai 28. elokuuta 2014

BOW 2014,Tallinna


Ja vuorossa kesän kohokohta; BOW. Tällä kertaa taas (itse 3. kerran) Tallinnassa ja ajankohta fiksattu niin että Kiel MM:stä veneet ehtivät takaisin. Myös veneet jotka osallistuivat HTR:ään, pystyivät jättämään veneen sinne (kuten me) ilman edestakaisin seilaulua.

Tulossa kunnon kisat; pitkin talvea järjestelyt etenivät hienosti ja kaikki paikalla olleet (kuten edellisilläkin kerroilla) tiesivät että virolaiset vetävät regatan läpi hienosti. Ja mikä tärkeintä, purjehtivat todella kovaa ja todella hyvin. On aina erityinen ilo kun radalla kaikki tietävät säännöt, tiukat paikat on todella tiukkoja ilman urputusta jne...

1. Päivä: Pitkä avomeri
Tiedossa 7 tuntia kovenevassa kelissä periaattessa täysi ympyrä. Eteen heavy fokka ja täysi iso, startti OK, yksi Tallinnan lautta OK (osalle fliittiä ei OK) ja kryssille länteen OK paikassa. Päälle ryntää ukkospilvi joka ensin kääntää tuulen sateen kanssa 30 astetta ja perään kovenee. Me OK positiossa mutta sitten kryssin lopussa iskee 30 solmua TWS nenille ja (ehkä virheellisesti) päätämme reivata ison. Sinänsä OK mutta siinä yhteydessä ison takaliikki repeää vertikaalisesti kahden latan välistä ja hetken näyttää siltä että kisa on ohi. Mutta pientä sleppiä skuuttiin ja päätämme jatkaa niin kauan kuin iso on yhtenä palana.

Vuorossa lenssi jossa aluksi emme nosta spinnua (vaikka isoa emme myöskään uskalla purkaa reivistä); TWS tuolla 30 knt. tienoilla. Ja kun edessä näytetään jopa kiinalaisen mallia.... No, pian heavy spinnu ylös ja menoksi. Top speed vain noin 15+ jotain solmua mutta kyllä tuolla ympärillä oleville pärjäsi. Uusmatalalta sitten jiipin jälkeen Nygrundin poijulle aika mielenkiintoista vetoa jossa kaatuminen oli monta kertaa lähellä. Nygrundilta sitten takaisin kryssille.  Parhaimmillaan 34 knotsia ja uusi, terävä aallokko teki menosta raikasta ja repivää. No, maalissa isoa säästellen fleetin huonommalla puolella, ja heti ison kimppuun kämpille teippaushommiin. Fleetissä 2 kpl katkenneita mastoja ja hemmetisti töitä purjemaakarille.

2. Päivä: ratakisaa
Iso teipattu eli kunnossa ja luvassa kunnon kierroksia radalla ilman aallokkoa mutta kohtuu tuulissa. Ison luokan pienenä veneenä ainoa oikea lähtötaktiikka oli tuomarialuksen luota (vaikka järjestäjät "oikeaoppisesti" laittoivat linjan leelipulle vinoksi). Eka lähtö erityisen OK kun pysyimme isojen (lue: X-41) iholla koko ajan ja lopulta tasoituksissa sijalla 2.  Muutkin startit meni muuten OK, mutta yhdessä Audi Quattro päätti hölmöillä, jätti tekemättä normaalin volttaamisen tuomarialuksella kun tilaa ei heillä ollut ja pilasi meidänkin startin. Ihme touhua periaatteessa osaavalta bändiltä.  Sijat kolmesta startista: 2, 9, 12.


3. Päivä: rataa ja saaristokisa
Luvassa kaksi rataa ja perään lyhyt saaristokisa. Ukkoskuurojen sävähdyttämä säätila jatkuu. Sama taktiikka ; tuomarialukselta lähtö ja pakkituuulien välttäminen, sijoutukset kahdesta  ratalähdöstä: 10 ja 9 sinänsä virheettömän (taas kerran) bändi työskentelyn jälkeen.  Perään sitten saaristokisa. Lähtö tutulta paikalta, mutta samalla tuuli kääntyy vasemmalle 30 astetta; venda pabikselle ja kiroilut perään. Tai ei stittenkään; vendasi niin paljon että nyt pääsemme merkille ja alamerkiltä lähteneet ovat ajaneet leikkarin yli....

Palstatila ei oikein riitä loppujen kertomiseen, mutta käydään manööverit pääosin lävitse:"spinnu ylös, fokka alas, jiippi, fokka ylös, spinnu alas, jiippi, spinnu ylös, fokka alas, fokka ylös, spinnu alas, bläkä, venda, venda, venda, venda, jiippi, spinnu ylös, fokka alas, jiippi, staysail ylös, staysail alas, jiippi, staysail ylös, staysail alas, jiippi .... " ja maaliin. Siellä sijalla 6. eli ihan hemmetin OK.

Lopputuloksissa sijalla 10. Ihan OK kun ottaa fleetin tason huomioon, ja sen että bändi teki  rutiinilla kaikki vedot. Täydelliset tulokset ja paljon muuta löytyvät mm. täältä:

Ei kommentteja: